Afganistan
0

Ubijeno 13 talibana

FENA
Afganistanske i koalicijske snage pod američkim vodstvom ubile su 13 pobunjenika i zarobile 15 u odvojenim sukobima u istočnom Afganistanu, saopćili su u srijedu vojni izvori. Kombinirane snage ubile su u utorak sedam talibanskih pobunjenika u oblasti Nad Ali, u nemirnoj pokrajine Helmand na jugu zemlje, navodi američka vojska u saopćenju.

Vojnici su patrolirali u području kada su pobunjenici napali iz malokalibarskog oružja i raketnih bacača, navodi se u saopćenju.

"Kombinirane snage uzvratile su na vatru i ubile pobunjenike", saopćila je vojska.

Nije bilo vijesti o civilnim ili vojnim žrtvama, dodaje vojska.

Još tri ekstremista ubijena su u utorak u oblasti Andar, u pokrajini Ghazni, navodi američka vojska u drugom saopćenju.

Andar je oblast u pokrajini Ghazni poznata po nasilju. U ponedjeljak su dva pobunjenika na motociklu ubila iz vatrenog oružja oblasnog guvernera Abdula Rahima Desiwala. Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad.

U odvojenom incidentu lokalni stanovnici su ubili trojicu militanata koji su pokušavali postaviti bombu pokraj puta u istočnoj pokrajini Paktika, navodi ministarstvo odbrane u saopćenju.

Afganistanska vlada i snage pod NATO-ovim vodstvom nedavno su objavile da planiraju naoružati lokalno stanovništvo za borbu protiv pobunjenika.

Afganistanske snage uhapsile su 14 ekstremista u oblasti Mosahi pokrajine Kabul u utorak, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Navodi se da talibanski borci djeluju u oblastima koje se graniče s Kabulom, predstavljajući ozbiljnu prijetnju prozapadnoj vladi.

Usprkos prisustvu oko 65.000 stranih vojnika u zemlji, talibani su pojačali napade.

U borbama je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom pobunjenika, u prvih osam mjeseci ove godine, sudeći po brojkama UN-a, javila je DPA.