Afganistan
0

Ubijena tri policajca, 12 civila ranjeno

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tri policajca su u nedjelju poginula, a 12 osoba je ranjeno u eksploziji bombe u Kandaharu, gradu na jugu Afganistana, saopćili su lokalni zvaničnici.

Neimenovani glasnogovornik guvernera Kandahara izjavio je da je eksploziv, koji se nalazio u drvenim kolicima, aktiviran ispred kineske bolnice u glavnom gradu istoimene afganistanske pokrajine.

Ranjeno je pet policajaca i sedam civila. Ranije je javljeno da su u napadu ubijena četiri policajca i da je napad izvršio bombaš-samoubica, prenio je Reuters.

Eskalacija nasilja u Afganistanu ove godine, najkrvavijem razdoblju od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine, pojačala je strahovanja u vezi s razvojem stabilnosti zemlje usprkos prisustvu velikog broja stranih vojnika.

Talibani, uglavnom samoubilačkim napadima ili postavljanjem bombi, pokušavaju svrgnuti afganistansku vladu i otjerati strane snage koje se nalaze pod zapovjedništvom američke vojske i NATO-a.

U Afganistanu se nalazi oko 65.000 stranih vojnika, od kojih je više od 30.000 američkih, a sada su suočeni s pojačanim napadima pobunjenika.