Panika u Puerto Asisu
0

Ubijena tri mladića sa Facebook liste za odstrel

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U gradu Puerto Asisu u Kolumbiji zavladala je velika panika nakon što su ubijena trojica tinejdžera čija su se imena našla na listi za odstrel objavljenoj na društvenoj stranici Facebook.

Na listi koja je objavljena nedavno pojavljuju se imena 69 dječaka, a u samo 10 dana ubijena su trojica sa te liste. Diego Jaramillo (16) i Eibart Munoz (17) ubijeni su dok su se vozili na motoru 15. augusta, a samo pet dana kasnije ubijen je 19-godišnji Norbey Vargas.

Osobe koje su objavile listu navele su kako će se svima sa spiska desiti ista stvar ukoliko za tri dana ne napuste grad. Također, rodbina dječaka je dobila letke na kojima je napisano: "Molimo vas da vi kao njihova rodbina zatražite od njih da napuste grad u roku tri dana, kako ne bismo bili prisiljeni da učinimo isto što i ranije."

Policija najprije nije ozbiljno shvatala ovu listu, no sada je pokrenuta istraga. Uključeni su kompjuterski eksperti iz Bogote i policija se nada da će ući u trag počiniocima. Također, postoje spekulacije da je za ubistva odgovorna kriminalna banda poznata kao "Los Rastrojs", ali i pobunjenička grupa FARC.

U međuvremenu, na Facebooku je objavljena nova lista sa imenima 31 djevojke, te su građani u još većem strahu.

"U ovom području djeluje banda "Los Rastrojos" koja okrutno kažnjava rasturače droge, narkomane, prostitutke, osobe sa kriminalnim dosjeom, te banda koja prijeti društvenim vođama, poslovnim ljudima i vozačima taksija", kazao je kolumbijski ombudsman Volmar Perez.

Lista s imenima na Facebooku je trenutno blokirana, prenose strane agencije.