Svijet
0

Ubijena porodica ruske učiteljice na Kavkazu

FENA
Suprug i dva sina jedne ruske učiteljice ubijeni su u noći sa četvrtka na petak u Ingušetiji, regiji na ruskom Kavkazu koja graniči s Čečenijom, objavili su u petak ruski mediji. Učiteljica je pobjegla kroz prozor, a policija sumnja da je riječ o još jednom napadu u nizu na stanovnike "ruskog proijekla".

Učiteljica Vera Dragančuk je ispričala za prvi kanal ruske televizije kako je uspjela pobjeći napadačima, skočivši kroz pozor svoje kuće.

Kriminalci su se u jedan sat ujutro uvukli u kuću u kojoj je živjela porodica i pucali na učiteljicinog supruga i na njena dva sina, precizirao je zvaničnik lokalne policije agenciji Ria Novosti.

Ovaj napad se ubraja u niz ubistava stanovnika "ruskog porijekla", jer kavkaski narodi u regijama kao što su Ingušetija i Čečenija imaju rusko državljanstvo.

U Rusiji je velika razlika između "ruski", u etničkom smislu, i "rosjanin" u smislu državljanin Rusije.

U julu je ubijena porodica u jednom selu u Ingušetiji. Radilo se o profesorici matematike koja je, zajedno s 24-godišnjom kćerkom i 19-godišnjim sinom, ubijena u svojoj kući.

Lokalne vlasti su tada utvrdile da se radi o ingušetijskim "nacionlistima" koji su nezadovojni što se u regiji naseljavaju porodice ruskog porijekla koje su bježale pred rusko-čečenskim ratovima.

Napadi na vojnike i policajce su česti u ovoj kavkaskoj republici koja graniči s Čečenijom, kao i sukobi između snaga reda i pročečenskih pobunjenika.