Rio de Janeiro
0

Ubijena brazilska sutkinja koja se borila protiv mafije

FENA
Patricia Acioli
Patricia Acioli
Četrdesetsedmogodišnja brazilska sutkinja Patricia Acioli, poznata po tome što se žestoko borila protiv organiziranog zločina u Sao Goncalou, gradu s druge strane zaliva Rio de Janeira, ubijena je u petak u zoru iz vatrenog oružja, saopćila je policija.

"Sutkinja je ubijena iz zasjede u svom automobilu koji je izrešetan sa dvadesetak metaka", izjavio je za štampu komesar Felipe Ettore koji je zadužen za istragu.

Prema svjedočenju očevidaca, automobil Patricije Acioli, majke troje djece, presrela su kad se ona vraćala kući u Niteroi, grad u blizini Sao Goncaloa, dva motora i dva automobila iz kojih su ljudi s kapuljačama pucali, a zatim pobjegli.

Kuća u kojoj je sutkinja stanovala ima video kamere pa će istražitelji moći analizirati snimke.

Sudske vlasti su saopćile da je sutkinja imala policijsku zaštitu između 2002 i 2007, ali da poslije nije obnovila zahtjev uprkos mnogobrojnim prijetnjama smrću.

Nacionalno pravosudno vijeće Brazila smatra da 87 sudaca u cijeloj zemlji dobiva stalne prijetnje.

Sutkinja je sudila pripadnicima vojne policije optuženim da su pogubili 11 osoba u Sao Goncalou.

Godinama smatrane za "manje zlo" od narkodilera milicije formirane od vatrogasaca, zatvorskih čuvara, policajaca i bivših policajaca replike su "eskadrona smrti" koji su ubijali pristalice opozicije za vrijeme diktatutre od 1964. do 1985.

Danas te milicije zamjenjuju nardkodilere u siromašnim četvrtima Rija, u kojim nude takozvanu zaštitu stanovnicima zahtijevajući od njih "porez na sigurnost".