Svijet
0

Ubijena afganistanska novinarka

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Afganistanska novinarka, poznata po kritikama ratnih vođa, ubijena je u noći s utorka na srijedu u svojoj kući blizu Kabula, samo sedmicu dana nakon ubistva televizijske voditeljice, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Afganistana.

Zakia Zaki, koja već šest godina vodi privatni lokalni radio, Radio Pace (Radio mir) ubijena je u napadu nepoznatih osoba u svome stanu u Džabal Seraju u provinciji Parwan, šezdesetak kilometara sjeverno od Kabula, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

"Njena porodica nije optužila nikoga, a policija je otvorila istragu o ovom predmetu", rekao je on.

Predsjednik afganistanske Asocijacije nezavisnih novinara Rahimullah Samander je naglasio da je Zakia Zaki (35) ranije primala prijetnje. "Ona je bila vrlo kritična prema vođama rata i već je imala problema s nekima od njih", rekao je on.

Zakia Zaki, koja je bila i direktorica jedne škole u Džabal Seraju, zastupala je provinciju Parwan tokom ustavne skupštine 2003.

Ona je druga novinarka ubijena u Afganistanu za manje od sedmicu dana.

Shakiba Sanga Amaj (22), voditeljica privatnog kanala Shamshad TV, ubijena je 31. maja u kući u Kabulu, iz porodičnih razloga, prema afganistanskim medijima.