Afganistan
0

Ubijena 22 talibana, vojska otvara nove frontove

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pakistanska vojska ubila je najmanje 22 pobunjenika u regionu Kuram na granici s Afganistanom, saopćili su danas zvaničnici, ističući da je vlada najavila moguće otvaranje novih frontova protiv militantnih grupa na sjeverozapadu zemlje.

Vojska podržana artiljerijom i borbenim avionima napala je pobunjenike u Kuramu i uništila deset njihovih skrovišta, javio je Tanjug, pozivajući se na saopćenje sigurnosnih službi.

U subotu uveče ubijeno je 15 talibana, a ranije danas još sedam.

Prema podacima obavještajne službe, u borbama su poginula i petorica vojnika.

Vojska Pakistana pokrenula je u oktobru veliku ofanzivu u Južnom Vaziristanu na granici s Afganistanom i saopćila da je u njoj ubijeno oko 600 talibana, ali taj bilans nije potvrđen.

Operacija u Južnom Vaziristanu, pokrajini koja graniči s Afganistanom, bila je najveća akcija pakistanske vojske posljednjih godina, s obzirom da je u nju bilo uključeno 30.000 vojnika.

Pakistanske sigurnosne službe smatraju da je mnogo pripadnika talibanskog pokreta iz Južnog Vaziristana prebjeglo u oblasti Orakzai i Kuram u Sjevernom Vaziristanu.

Oblast Orakzai smatra se sjedištem Hakimule Mehsuda, koji je vođa pakistanskih talibana, kao i uporištem pripadnika El-Kaide i drugih militantnih grupa.

Zvaničnici obavještajnih službi kazali su da paravojne trupe i borbeni avioni već nekoliko nedjelja napadaju pobunjenike u oblasti Orakzai. Oni su saopćili i da vojska sada kontrolira veći dio teritorije koju su držale snage lojalne Mehsudu, ali da i dalje dolazi do pojedinačnih napada.