Svijet
0

Ubijen vođa narkoklana "Zetas" u Meksiku?

SRNA
Heriberto Lazcano
Heriberto Lazcano
Meksički marinci možda su ubili lidera opasnog narkokartela "Zetas" u oružanom okršaju na sjeveru Meksika, što bi bila jedna od najvećih pobjeda u šestogodišnjoj borbi države protiv organizovanog kriminala.

Meksička mornarica saopštila je kasno sinoć da postoje "snažni dokazi" da je Heriberto Lazcano poginuo u sukobu sa marincima u sjevernoj državi Coahuila prije dva dana.

Ukoliko smrt Lazcana, poznatog pod nadimkom "Dželat", bude potvrđena, to će biti najutjecajniji kriminalac koji je do sada eliminisan od početka vojne ofanzive protiv bandi koje trguju drogom.

Kartel "Zetas", jedna od dvije najveće bande u Meksiku, počinio je neke od najmonstruoznijih zločina u posljednjih nekoliko godina, tokom kojih je u obračunima između kriminalaca i snaga bezbjednosti poginulo oko 60.000 ljudi, prenio je Reuters.

Dvojica pripadnika "Zetasa", koji su napali marince bombama iz automobila u pokretu, poginuli su u oružanom okršaju, a forenzički testovi pokazuju da je jedan od njih Lazcano, saopštila je mornarica.

Lazcano je jedan od najtraženijih ljudi u Meksiku, a američke vlasti ponudile su nagradu od pet miliona dolara za njegovo hapšenje. Za vlasti bi veći uspjeh bilo samo eliminisanje Hoakina Guzmana, šefa kartela "Sinaola".

Bandu "Zetas" formirala je grupa vojnih dezertera. Oni su u početku radili kao borci kartela "Gulf", ali su se odvojili 2010. godine u krvavom obračunu sa bivšim šefovima i osnovali svoju grupu.

Pod Lazcanovim vodstvom kartel "Zetas" prerastao je u organizaciju sa više od 10.000 naoružanih ljudi, a njegove operacije odvijaju se od Rio Grandea, na granici sa Teksasom, do dubine centralne Amerike.