NATO
0

Ubijen visoki talibanski zapovjednik u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
NATO je saopćio u četvrtak da je visoki talibanski zapovjednik ubijen, a afganistanski zvaničnici kazali su da je u zračnom udaru najmanje 10 pobunjenika ubijeno te četiri civila ranjena.

Vojna alijansa saopćila je da je Bismullah Akhund, pobunjenički vođa u južnoj pokrajini Helmand, ubijen u subotu u oblasti Naw Zad. Ona nije saopćila kako je Akhund stradao, javio je AP.

NATO je optuživao Akhunda za snabdijevanje oružjem i bombama koj se podmeću kraj cesti koje ubijaju afganistanske i strane vojnike u tom području - središtu pobune koja potresa Afganistan.

U međuvremenu je general Mohammad Zahir Azimi, glasnogovornik ministarstva odbrane, izjavio da je "na desetke neprijatelja" ubijeno tokom zajedničke NATO-ove i afganistanske vojne operacije u zapadnoj pokrajini Herat. NATO je potvrdio da je pokrenuo zračni udar protiv pobunjenika "koji je bio efikasan". Alijansa nije pružila nikakve druge detalje.

Pojavila su se različita svjedočenja o broju poginulih.

Predsjednik pokrajinskog vijeća Herata Humayun Azizi izjavio je da je 10-12 militanata ubijeno i da je također bilo izvještaja o civilnim žrtvama u zračnim udarima.

NATO nije imao nikakvog trenutnog komentara o operaciji.

Abdul Shukur, načelnik policije Shindanda, izjavio je da su tri kuće uništene tokom sukoba te da su među poginulima dva lokalna militantna zapovjednika i dva njihova sina. Četvero ranjenih civila - dvoje djece, jedan muškarac i jedna žena - prebačeno je u bolnicu u Heratu na liječenje, kazao je Azizi. On je izjavio da je napad imao za cilj militantnu ćeliju.

Kazao je da su oni također osumnjičeni za otmice i da drže kao taoce najmanje 15 ljudi. Nije bilo jasno da li je iko od navodnih zatočenika ubijen tokom napada.