Svijet
0

Ubijen novinar New York Timesa u Bagdadu

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Irački novinar koji radi za New York Times ubijen je na putu ka svom radnom mjestu u Bagdadu u petak, javile su novine.

Ubistvo Khalida Hassana (23), došlo je dan nakon što su fotoreporter i vozač koji su radili za Reuters ubijeni u gradu u onome što su svjedoci opisali američki helikopterski napad, ali je američka vojska opisala kako sukob s pobunjenicima.

Hassan je ubijen u bagdadskom kvartu Saidiya, navodi New York Times u saopćenju. Okolnosti napada su nepoznate, saopćile su novine, prenosi Reuters.

"Khalid je bio sposoban i hrabar član našeg novog tima koji je odgovorio brojnim profesionalnim i ličnim izazovima tokom četiri godine provedene s nama i bio je ispunjen humorom i optimizmom", izjavio je John Burns, šeg bagdadskog dopisništva novina.

Iračka policija okrivila je akciju američke vojske za pogibije Reutersovog fotoreportera Namira Noor-Eldeena (22) i vozača Saeeda Chmagha (40).

Američka vojska saopćila je da su dvojica ljudi poginula nakon sukoba između njenih vojnika i pobunjenika u četvrtak. Incident je pod istragom, javila je vojska.

Irak je najopasnije mjesto na svijetu za novinarski rad.

Najmanje 149 novinara i medijskih pomoćnika ubijeno je u toj zemlji obavljajući svoj posao od invazije pod američkim vodstvom u 2003. godini, sudeći po brojkama koje bilježi njujorška grupa za prava novinara, Komitet za zaštitu novinara.

Ogromna većina ubijenih su Iračani.