Svijet
0

Ubijen muslimanski duhovni vođa u Dagestanu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žena bombaš samoubica ubila je danas islamskog duhovnog vođu i još najmanje petoro drugih u Dagestanu u ruskom Sjevernom Kavkazu, rekao je izvor u policiji.

Said Acajev, vodeći muslimanski sufijski sveštenik u većinski muslimanskom regionu, ubijen je zajedno sa pet svojih sljedbenika u svom domu u selu Čirki, navodi isti izvor, prenosi Reuters.

Lokalna policija saopštila je da je žena napadač bila obučena kao vjernik, prenosi RIA Novosti.

“Prema preliminarnim informacijama, žena je prišla šeiku i aktivirala eksploziv pričvršćen oko njenog struka", saopštila je policija.

Napad se podudario sa posjetom predsjednika Vladimira Putina Tatarstanu, većinski muslimanskom regionu daleko na sjeveru, gdje je pozvao na religijsku toleranciju nakon napada na muslimanske lidere prošlog mjeseca.

"Religijska tolerancija vijekovima je jedan od temelja ruske državnosti", rekao je Putin, prije nego je uručio državno priznanje glavnom tatarstanskom muftiji, koji je preživio bombaški napad u julu isti dan kada je jedan od njegovih zamjenika ubijen.

On je dodao da oni koji žele da unište rusku državnost ciljaju na tu toleranciju.

"Ali kriminalci nikad neće ispuniti te prljave ciljeve. Oni nemaju budućnost. Oni neće uspjeti niti ovdje u Tatarstanu i regionu Volge, niti u Sjevernom Kavkazu, niti bilo gdje drugo u našoj velikoj zemlji", rekao je Putin.

Nije jasno da li je Putin znao za najnoviji napad u Dagestanu prije ove izjave.

Militanti koji se bore za formiranje islamske države na Sjevernom Kavkazu organizuju napade na zvaničnike i policiju skoro dvaki dan, ali su im meta sve više i muslimanske vođe koje podržavaju vlasti.

Scajev je bio poznat i kao šeik Said Afandi.

Putin želi da spriječi militantni islam koji je glavna pobunjenička snaga na Kavkazu da se učrvsti u Tatarstanu i susjednom Baškortostanu.