Svijet
0

Ubijen libanski snimatelj blizu granice sa Sirijom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Libanski premijer Najib Mikati osudio je u ponedjeljak ubistvo libanskog snimatelja iz vatrenog oružja blizu granice sa Sirijom i od Damaska traži istragu.

"Osuđujemo paljbu sa sirijske strane na ekipu libijskih novinara. Obavijestit ćemo Siriju da osuđujemo ovaj neprihvatljivi akt i da tražimo istragu o ovom napadu", navedeno je u premijerovom saopćenju.

Libanski predsjednik Michel Sulaiman je zatražio "istragu kako bi se odredile okolnosti tog incidenta" i pozvao "sirijsku stranu da utvrdi odgovornost i spriječi takve napade u budućnosti.

Libanska televizija El-Jedida je optužila sirijsku vojsku da je ubila snimatelja Alija Šabana na libansko-sirijskoj granici, koji je pravio reportažu u toj zoni.

Snimatelj Ali Šaban nalazio se s libanske strane granice u sjevernoj libanskoj pokrajini Vadi Kaled kada su sirijski vojnici otvorili vatru na vozilo u kojemu se nalazila ekipa El-Jedide.

Šabanov kolega Husein Kreis ispričao je da su vojnici otvorili vatru uprkos tome što im je kazano zbog čega se ekipa ondje nalazi.

Režim predsjednika Bashara al-Assada se od 15. marta 2011. godine suočava s narodnom pobunom bez presedana, koji se militarizirao protiv represivnog stava vlasti.

U sukobima u ovoj zemlji ubijeno je više od 10.000 ljudi, prema podacima jedne sirijske nevladine organizacije.