Svijet
51

Ubijen imam najveće džamije u Kini

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Imam najveće džamije u Kini, u Xinjiangu, ubijen je a dvojicu navodnih ubica ubila je policija, objavili su u četvrtak državni mediji, u trenutku dok ovu muslimansku regiju na sjeverozapadu zemlje potresa novo nasilje.

Jume Tahir, imam džamije Id Kah u gradu Kachgar, "divljački je ubijen" u srijedu ujutro nakon jutarnje molitve, objavio je Tianshan, informativni portal povezan s pokrajinskim vlastima u Xinjiangu.

Prema elementima istrage, tri muškarca s ujgurskim imenima osumnjičena su za zločin i djelovanje "pod ekstremnim vjerskim utjecajem", objavio je Tianshan.

Dvojicu osumnjičenih ubile su istog dana snage reda, treći je uhapšen, precizirala je državna agencija Nova Kina.

U Xinjiangu živi više od devet miliona Ujgura, turkofonskih muslimana koji se protive tutorstvu Pekinga i čiji radikalni ogranak izvodi smrtonosne napade posljednjih mjeseci u regiji i izvan nje, smatraju kineske vlasti.

Imam Jume Tahir, koji je redovno davao intervjue državnim kineskim medijima, svojim kritičkim govorom se distancirao od nasilja koje čine Ujguri u Xinjiangu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da represivna politika Pekinga prema kulturi i religiji Ujgura pothranjuje napetosti i nasilje u regiji.