Svijet
31

Ubijen i Cecilov brat Jericho: Lav ilegalno ustrijeljen u Nacionalom parku

Klix.ba
Cecil (leži) i Jericho
Cecil (leži) i Jericho
Brat ubijenog lava Cecila, Jericho, ubijen je u subotu u Nacionalnom parku Hwange u u Zimbabveu, rekao je CNN-u viši službenik parka. Jericho je ustrijeljen u ilegalnom lovu.
Cecil i Jericho
Cecil i Jericho
Ubistvo slavnog lava Cecila izazvalo je međunarodni bijes jer je bio zaštićena životinja.

Za njegovu smrt krivi se američki stomatolog Walter James Palmer koji ga je prvo samostrelom ranio, a potom ubio iz puške. Sve se to dogodilo u Nacionalom parku uz pomoć afričkih vodiča kojima je za lovljenje lava dao 55.000 dolara.

Cecil je imao 13 godina i bio je prava atrakcija u ovom nacionalnom parku.

Zahvaljujući njemu naučnici sa Univerziteta Oxford proučavali su život afričkih lavova, a na sebi je godinama nosio uređaj za praćenje.

Nakon njegovog ubistva, korisnici društvenih mreža pokrenuli su inicijative i peticije kojima traže najstrožije kazne za Palmera.

Cecil i Jericho
Cecil i Jericho

CNN nije objavio informacije o tome da li je poznat i ubica Jericha koji je bio sljedeći lav u hijerarhiji. Iako su stručnjaci strahovali da bi Jericho mogao ubiti mladunčad svoga brata kako bi nastavio svoju lozu, do toga nije došlo.

Naime, kako piše The Telegraph, ovih dana Jericho je čuvao Cecilovu mladunčad.

"Jericho ih je čuvao zajedno sa svojim potomcima i branio do drugih mužjaka koji su nastojali iskoristiti vakuum koji je nastao ubistvom Cecila kako bi preuzeli teritoriju", rekao je David MacDonald, lider sa Univerziteta Oxford.