Kandahar
0

Ubijen brat afganistanskog predsjednika Karzaija

Sarajevo-x.com
Ahmad Wali Karzai (Foto: AFP)
Ahmad Wali Karzai (Foto: AFP)
Ahmad Wali Karzai, brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i jedan od najmoćnijih ljudi u južnom Afganistanu, ubijen je u utorak u svom domu, potvrdili su članovi porodice i zvaničnici.

"Ahmad Wali Karzai ubijen je u kući", kazao je Zalmay Ayoubi, glasnogovornik guvernera provincije Kandahar, gdje je polubrat afganistanskog predsjednika i živio. Također, Ahmad Wali je bio i šef Vijeća te provincije.

Ahmadovu smrt potvrdila je i jedna njegova bliska rođakinja, koja je tražila da ostane anonimna, prenose svjetske agencije.

Izvor blizak porodici tvrdi da je Ahmada Walia Karzaija ubio tjelohranitelj dok je primao goste u kuću. Upucan je u glavu i prsa, potvrdio je direktor bolnice u Kandaharu.

Atentat se dogodio neposredno prije sastanka Hamida Karzaija sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji je došao u iznenadnu posjetu Afganistanu želeći lično obavijestiti tamošnju vlast da povlače 1.000 svojih vojnika do kraja naredne godine.

Wali Karzai bio je kontroverzna figura u Afganistanu i dovodio se u vezu s unosnom trgovinom opijuma. U dokumentima koje je prošle godine objavio WikiLeaks navodi se da je Ahmad Wali Karzai bio jedan od glavnih narko bosova u Afganistanu.