Svijet
0

Ubijen atentator u blizini ureda turskog premijera Erdogana

NINA
Turska policija ubila je danas jednu osobu osumnjičenu da je htjela aktivirati eksploziv ispred ministarstva pravosuđa, u blizini ureda turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u središtu Ankare, javili su turski mediji.

Turska televizija NTV prikazala je snimke ubijenog muškarca, starosti oko 35 godina, čije tijelo leži u lokvi krvi na jednoj od ulica u središnjoj zoni turskog glavnog grada.

Prema istom izvoru, ubijen je muškarac pod imenom Muhamed Akjurat, koji je sa sobom nosio eksplozivnu napravu najvjerojatnije da bi počinio samoubilački napad.

Očevici su izjavili da je policija onemogućila napadača da aktivira eksploziv ubivši ga iz vatrenog oružja dok je trčeći pokušao da uđe u zgradu ministarstva pravosuđa. Ubijeni se srušio među preplašene prolaznike.

Turska novinska agencija Anatolija je precizirala da je sigurnosni sistem u zgradi ministarstva bio aktiviran kada je muškarac s bombom došao do vrata.

Incident je oživio sjećanja na četiri razarajuća bombaška napada u novembru 2003. na britanske i jevrejske interese u najvećem turskom gradu Istanbulu, kada je poginulo više od 60 ljudi.

Odgovornost za te napade preuzela je teroristička mreža Osame bin Ladena, a u toku je suđenje desecima osoba zbog umiješanosti u napade.