Somalija
0

Ubijen 71 pobunjenik

FENA
Foto: AFP/SHABELLE/File
Foto: AFP/SHABELLE/File
Savezničke etiopsko-somalske snage u Somaliji ubili su 71 islamističkog pobunjenika u operaciji pokrenutoj krajem prošle sedmice u regijama u središtu zemlje, javila je u petak etiopska državna televizija.

Tvrdokorni islamisti vode 18-mjesečnu pobunu, koja je izazvala poređenja s Irakom, kako bi oslabili prijelaznu vladu i njezine etiopske saveznike otkako su pobunjenici protjerani iz Mogadishua i većeg dijela južne Somalije 2007.

"Zajedničke etiopske snage i snage Prijelazne somalske savezne vlade uništile su 71 terorista u vojnoj operaciji pokrenutoj u područjima Meteban i Gura'el 29. juna", navode se u TV izvještaju riječi vojnog glasnogovornika.

"Kanadski pukovnik, koji je tražen zbog međunarodnog terorizma, i 13 vodećih lidera Unije islamskih sudova i Al-Shaahaba ubijeno je u operaciji, navodi se u izvještaju.

Pobunjeničke snage pripremale su se da pokrenu ofanzivu oko Metebana i Gura'ela u središnjoj Somaliji, kazao je glasnogovornik.

Glasnogovornik islamističkog pokreta izjavio je međutim da je samo sedam boraca ubijeno a devet je ranjeno u sukobima.

"Vijest etiopske državne agencije potpuno je izmišljena. Ubili smo brojne Etiopljane i spalili njihova vojna vozila, ali oni to ne priznaju", izjavio je Reutersu pobunjenički glasnogovornik šejh Abdirahim Issa Adow.

On je negirao da su pobunjenici imali kanadskog pukovnika u svojim redovima.

"Etiopljani tvrde da su ubili pukovnika Abdi Ahmeda, koga mi ne poznajemo", izjavio je Adow, dodajući da nijedan vladin vojnik nije učestvovao u borbama.

Ta je zemlja Roga Afrike u skoro neprekidnom sukobu od 1991. kada je svrgnut diktator Mohamed Siad Barre.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Mogadiushuu saopćila je u srijedu da su najmanje 53 osobe ubijene kada su se pobunjenici sukobili s etiopskim vojnicima i ugandskim mirovnjacima u odvojenim sukobima.