Svijet
3

Ubice pobjegle iz strogo čuvanog američkog zatvora

Klix.ba
Dvije ubice pobjegle su iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u New Yorku što je izazvalo šok i nevjericu ljudi, te pokrenulo najopsežniju potragu. U "lovu" na osuđene ubice uključeno je 200 policajaca.

Richard Matt (48) i David Sweat (34) koristili su snažne alate kako bi pobjegli iz Clinton Correctional postrojenja u Dannemoru.

"To su opasni muškarci sposobni da počine ozbiljne zločine ponovo", rekao je guverner Andrew Cuomo.

Država New York nudi 100.000 dolara nagrade za informaciju o njima. Cuomo je rekao da je ovo prvi bijeg iz ovog zatvora u 150 godina.

The New York Post objavio je kako su dvojica muškaraca probila čelične zidove iza ćelije, a potom su puzali kako bi stigli do niza cijevi i tunela koje su ponovo probili i prošli. Izašli su kroz kanalizacijski otvor u obližnjoj cesti, te "nestali u mraku 30 kilometara južno od Kanade".

U krevete su stavili odjeću kako bi čuvari mislili da spavaju. Pobjegli su u petak navečer, što je otkriveno tek u ujutro. Cuomo je rekao da je barem neko morao čuti buku.

"Proći ćemo kroz sve detalje kako bi smo saznali kako su to izveli i da osiguramo da se to nikada ne ponovi", rekao je Cuomo.

Matt je bio osuđen na 25 godina do doživotne jer je kidnapovao i pretukao nasmrt čovjeka 1997. godine. Sweat je služio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva zamjenika šerifa okruga Broome Kevina Tarsiae. Postoji bojazan da su već prešli granicu i ušli u Kanadu što bi značilo da su imali pomoć od neke osobe van zatvora.

Policija pokušava utvrditi kako su muškarci nabavili potreban alat za bijeg. Za njima trenutno traga 200 policajca sa psima tragačima i helikopterima.