Sud u Škotskoj
0

Ubicama Litvanke 48 godina zatvora

FENA
Bivši ruski vojnik i njegov saučesnik osuđeni su u Edinbourghu na ukupno 48 godina zatvora zbog ubistva Litvanke čiju su odrubljenu glavu u jednoj škotskoj luci pronašle dvije djevojčice.

Vitas Plitnikas (41) osuđen je na 28 godina zatvora, a saučesnik Aleksandras Skirda (20) na 20 godina zbog ubistva Jolante Bledaite u Angusu u Škotskoj.

Osuđeni su u martu prošle godine ubili 35-godišnju žrtvu u stanu koji je ona dijelila sa Skirdom zato što im nije željela dati svoju ušteđevinu.

Ubice su vezale ženi noge i ruke, a traku su joj zalijepili preko usta. Prijetili su da će je ubiti ako im ne kaže "pin kod" neophodan za dizanje novca karticom. Kada im je rekla taj broj, Plitnikas i Skirda su joj stavili jastuk preko lica i ugušili je. Potom su iskasapili njezino tijelo i bacili u more, prenio je Reuters.

Uhapšeni su nakon što su dvije djevojčice pronašle glavu žrtve u plastičnoj vreći u škotskoj luci Arbrot. Ronioci su kasnije pronašli i kofer s njenim tijelom.

Bledaite je boravila u Britaniji 18 mjeseci prije nego što je ubijena. Imala je ušteđenih oko 5.000 funti, a novac je slala porodici jer joj je otac bolovao od raka. Otac žrtve je umro prije izricanja presude.