Policija pretražuje internet
0

Ubica u Toulousu možda je snimao egzekuciju

FENA
Mjesto gdje su ubijena djeca i njihov profesor (Foto: AFP)
Mjesto gdje su ubijena djeca i njihov profesor (Foto: AFP)
Ubica na skuteru koji je u ponedjeljak u Toulouseu ubio troje male djece i rabina u jevrejskoj školi vjerojatno je snimio ubistva. Svjedoci su naime, prije nego je počeo pucati vidjeli da ubica oko vrata ima obješenu malu video kameru.

Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant u utorak ujutro je za radio Europe 1 kazao: "Ne znamo tko je on, nastavljamo s radom", te dodao kako je "ubica na krvavim prsima imao obješenu neku vrstu kamere ili fotoaparata".

Upitan je li ubica snimao ubistva Gueant je kazao kako je to moguće te da policija "češlja" internet u potrazi za video snimkama koje je ubica možda stavio na internet. Za sada nisu pronašli ništa.

Policajci zaduženi za istragu o napadu na jevrejsku školu u Toulouseu u ponedjeljak ujutro u kojem su ubijene četiri osobe, među kojima troje djece, smatraju da trag vodi do islamista i ekstremnih desničara, ali ne isključuju druge mogućnosti.

  • Istraga upućuje na dva traga: islamistički i ekstremnodesničarski, rekao je izvor blizak policiji.

  • Sto trideset pravosudnih policajaca sudjeluje potrazi za ubicom na skuteru, dodao je isti izvor.

Pomažu im kriminalisti iz Centralne uprave za unutarnje obavještavanje (DCRI), od kojih su neki bili na terenu već u nedjelju radi istrage o ubistvu trojice vojnika prethodnih dana.

Ministar unutarnjih poslova Gueant ostat će u Toulouseu. Pomaže mu glavni direktor pravosudne policije kojem bi se trebao pridružiti kolega iz unutarnje obavještajne službe.

Nakon sastanka s čelnicima policijske uprave koji je trajao oko sat vremena, Gueant je obećao "mobilizaciju svih službi kako bi se ušlo u trag ubici i zaštitile jevrejske ustanove (...) i sve školske ustanove".

Ubica na skuteru, od kojeg Francuska strahuje pošto je u razdoblju od osam dana ubio djecu u jevrejskoj školi i vojnike, ima profil serijskog ubice koji si umišlja da "ima misiju", koji se vodi "ratnom" logikom i čiji su zločini sve "ubojitiji", ocjenjuju kriminalisti i stručnjaci.

  • Ubica na skuteru prvo je napao vojnike iz zemalja Magreba i njihova kolegu crnca, a zatim i jevrejsku školu. On je odlučan, hladnokrvan i ubija svaki četvrti dan. Možda je vojnik ili pripadnik paravojske, aktivan ili penzionisan, motiviran "željom za uništenjem nekih grupa ljudi", rekao je bivši policajac Jean-Francois Abgrall.

Forenzički psihijatar Roland Coutanceau misli da je najvjerovatnije riječ o "terorizmu svedenom na samo jednog čovjeka", bez obzira je li on rasist ili ne. Možda imamo posla s "psihičkim bolesnikom poput ubice iz Osla (Breivik)", dodaje.