Svijet
0

Ubica iz Aurore promijenio iskaz, tvrdi da je neuračunjiv

Klix.ba
James Holmes (Foto: AFP)
James Holmes (Foto: AFP)
Advokati Jamesa Holmesa, optuženog za prošlogodišnji napad na premijeri posljednjeg filma o Batmanu, promijenili su njegov iskaz. Holmes sada tvrdi da nije kriv, zbog neuračunjivosti. Sudija će krajem ovog mjeseca odlučiti da li će prihvatiti iskaz.

Advokat Daniel King podnio je zahtjev za promjenu iskaza, navodeći da odbrana sada ima i Holmesovu dijagnozu, za koju nije precizirao o čemu se tačno radi.

Sudija je naveo kako ima "dobar povod" da prihvati iskaz i žalbu, ali da o tome neće odlučiti prije 28. maja, tri dana prije početka novog ročišta.

Holmes nije progovarao u sudnici.

Novi iskaz mnogi vide kao Holmesovu najbolju, ali i jedinu, šansu da izbjegne smrtnu kaznu. Njegovi advokati su sve do sada izbjegavali ovu odluku, jer su se bojali da mentalno zdravlje neće biti baš olakšavajući faktor pri izricanju presude. Ipak, nakon što je Holmes suočen s mogućnošću smrtne kazne, odlučili su promjenom iskaza pokušati kaznu promijeniti u doživotnu robiju.

Podsjetimo, tužioci traže smrtnu presudu za Holmesa, koji je suočen sa 160 optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva. Dvadesetog jula prošle godine Holmes je na premijeri posljednjeg filma o Batmanu ubio 12 ljudi, a ranio 70.