Masakr u Connecticutu
4

Ubica Adam Lanza je u svaku žrtvu pucao više puta

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut, su sakupili nove dokaze koji bi mogli rasvijetliti šta se tačno desilo u školi Sandy Hook, u kojoj je u petak 20-godišnji Adam Lanza ubio 20 učenika i 6 odraslih osoba.

Kako kaže H. Wayne Carver II, glavni mrtvozornik savezne države Connecticut, sve žrtve su preminule zbog rana nanesenih vatrenim oružjem i svaka žrtva je pogođena više puta.

"Ja radim ovo duže od 30 godina. Možda nisam osjetljiv na smrt kao ostali ljudi, ali ovo je najgori slučaj koji sam vidio u svojoj karijeri. Ni moje kolege se prije nisu srele sa ovakvim slučajem", kazao je Carver.

Ovaj masakr je pokrenuo žestoku debatu o zakonima za kontrolu oružja. Predsjednik Sjedninjenih Američkih Država Barack Obama je u petak sa suzama u očima govorio o ovom strašnom zločinu, a danas će posjetiti Newtown gdje će se sastati sa svim porodicama žrtava.

Osumnjičeni Adam Lanza je pronađen mrtav pored tri vatrena oružja – poluautomatske puške Bushmaster i dva pištolja, kompanija Glock i Sig Sauer. Sva oružja su pripadala njegovoj majci Nancy, koja je imala veliku kolekciju naoružanja, a koju je Adam ubio u kući u kojoj su živjeli.

Carver, koji je obavio autopsiju na sedam žrtava, je rekao da je oružje koje je Lanza najviše koristio tokom pucnjave bila poluautomatska puška.

Policija je objavila imena i starosnu dob svih žrtava masakra. Ubijeno je 12 djevojčica i osam dječaka starosne dobi od šest do sedam godina. Što se tiče odraslih koji su ubijeni u masakru, najmlađa žrtva je imala 27 godina, a najstarija 56.

Najmlađe ubijeno dijete je Noah Pozner, koji je napunio šest godina prošli mjesec. Jedna osoba, koja još nije imenovana, je preživjela masakr i u bolnici se oporavlja od nanesenih povreda.

U masakru u Newtownu živote su izgubili Charlotte Bacon (6), Daniel Barden (7), Rachel Davino (29), Olivia Engel (6), Josephine Gay (7), Ana Marquez-Greene (6), Dawn Hochsprung (47), Dylan Hockley (6), Madeleine Hsu (6), Catherine Hubbard (6), Chase Kowalski (7), Jesse Lewis, (6), James Mattioli (6), Grace McDonnell (7), Anne Marie Murphy (52), Emilie Parker (6), Jack Pinto (6), Noah Pozner (6), Caroline Previdi (6), Jessica Rekos (6), Avielle Richman (6), Lauren Russo (30), Mary Sherlach (56), Victoria Soto (27), Benjamin Wheeler (6) i Allison Wyatt (6).