Svijet
11

UAE daju 41 milion dolara za obnovu kuća u Gazi

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjeni Arapski Emirati, zalivska zemlja bogata naftom, saopštila je danas da je odobrila pomoć od oko 41 milion dolara za rekonstrukciju kuća koje su pogođene prilikom izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze.

Ova pomoć od 150 miliona dirhama je dio sporazuma zaključenog u Abu Dabiju između Crvenog polumjeseca iz Emirata i Kancelarije UN za palestinske izbjeglice, navodi se u saopštenju.

"Pomoć će biti dodijeljena za rekonstrukciju oštećenih kuća i popravku bolničkih i obrazovnih objekata", izjavio je predsjednik Crvenog polumjeseca Emirata šeik Hamdane Ben Zayed Al-Nahyane.

Ujedinjeni Arapski Emirati su na početku izraelske ofanzive najavili humanitarnu pomoć od 52 miliona dolara Palestincima u Pojasu Gaze.

Od 8. jula, kada je počela izraelska ofanziva, uništeno je ili znatno oštećeno više stotina kuća.

Više od 570 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo je u sukobima dok je na izraelskoj strani poginulo 27 lica, od čega 25 vojnika, prenio je AFP.

Agencija UN za palestinske izbjeglice saopštila je danas da je broj ljudi u Pojasu Gaze, koji traže utočište kako bi pobjegli od izraelske ofanzive, porastao na više od 100.000.

Portparol agencije Kristofer Ganes rekao je da je broj raseljenih duplo veći nego u sukobu 2009. godine.