Afganistan
0

U zračnom udaru ubijeno 7 civila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki vojnici ubili su najmanje sedam civila u zračnom udaru u sjeverozapadnom Afganistanu, saopćili su zvaničnici u četvrtak, dan nakon što je predsjednik države izjavio da su borbeni avioni ubili 40 civila na jugu zemlje.

Predsjednik Hamid Karzai izjavio je da je pitanje civilnih žrtava najveći izvor napetosti s njegovom glavnim sponzorima, Sjedinjenim Državama, i pozvao je novoizabranog predsjednika Baracka Obamu da odredi kao vrhunski prioritet prekid ubijanja nevinih ljudi, prenosi Reuters.

Zračni udar je izveden nakon što se zajednički konvoj afganistanskih i američkih snaga našao pod vatrom talibanskih pobunjenika u oblasti Ghormach pokrajine Badghis na sjeverozapadu zemlje u srijedu navečer, saopćili su pokrajinski zvaničnici.

Oblasni načelnik Abdullah izjavio je da je sedam civila i 15 pobunjenika ubijeno u udaru, ali je predsjednik pokrajinskog vijeća Qari Dawlat, pozivajući se na svjedočenja mještana, izjavio da je ubijeno tridesetak civila.

Glasnogovornik američke vojske izjavio je da nije upoznat s tim izvještajem i da će provjeriti informavije o incidentu.

Nije bilo odmah moguće potvrditi tvrdnje iz nezavisnih izvora zbog udaljenosti i slabe sigurnosti pokrajine.

Stotine Afganistanaca ubijene su u američkim zračnim udarima ove godine, što je dovelo do povećanog protivljenja prisustvu stranih trupa i stvorilo jaz između Karzaija i njegovih zapadnih saveznika.

Oko 4.000 ljudi, među kojima ima više od jedne trećine civila, ubijeno je u ovoj godini u borbama s talibanima koji su pojačali obim i intenzitet svoje pobune u pokušaju da svrgnu Karzaijevu prozapadnu vladu i protjeraju strane snage.