Kongo
0

U zračnom udaru ubijeno 40 Hutu pobunjenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 40 ruandskih Hutu pobunjenika ubijeno je u zračnim udarima po njihovim logorima u istočnom Kongu, saopćila je u petak kongoanska vojska, u najvećem dosadašnjem napadu u trosedmičnoj zajedničkoj kongoansko-ruandskoj ofanzivi.

Kongoanska vlada dopustila je hiljadama ruandskih vojnika da uđu u pokrajinu Sjeverni Kivu prošlog mjeseca u okviru zajedničke operacije koja ima za cilj razoružavanje ruandskih Hutu milicija koje su glavni uzrok višegodišnjeg nasilja u centralnoj Africi.

"Zračni udar je pokrenut po pobunjeničkim položajima u Kashbereu, gdje se održavao sastanak komandanata", navodi kongoanska vojska u saopćenju do kojeg je došao Reuters u petak ujutro.

"U napadu je ubijeno više od 40 pobunjenika i mnogi su ranjeni", navodi se u saopćenju.

Kongoanske i ruandske kopnene snage također su napale žestoko branjeni divizijski štab Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande (FDLR) u selu Majembe, nanoseći "teške" gubitke pobunjenicima, javila je vojska.

Preživjeli su, ipak, bacili tijela ubijenih pobunjenika u obližnju rijeku tako da tačan broj ubijenih u napadu nije moguće ustanoviti, navodi vojska.

Vojni portparol mirovnih snaga Ujedinjenih nacija za Kongo (MONUC), koje broje 17.000 vojnika, izjavio je kako nije u stanju potvrditi detalje napada.