Svijet
1

U zračnom napadu na školu u Alepu poginulo najmanje 25 učenika

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 25 učenika je poginulo u zračnom napadu sirijske vojske na osnovnu školu u Alepu.

Revolucionarno vijeće Sirije javlja da avioni sirijske vojske, odane režimu predsjednika Bashara al-Assada i danas bombardiraju Alep, a da je jedna bomba pogodila i osnovnu školu Ayn al-Jalul u mjestu Sukkeriju.

Iz Vijeća tvrde da je u napadu poginulo najmanje 25 učenika i da je ranjen veliki broj osoba.

Napad se desio u vrijeme održavanja izložbe fotografija, a među ranjenima je i veliki broj odraslih osoba koje su prisustvovale izložbi.

Spasilačke ekipe i mještani pretražuju ruševine devastirane zgrade škole, a strahuje se da bi konačni broj stradalih mogao biti i veći.

Najmanje 12 učenika je poginulo, a 50 je povrijeđeno u sličnom jučerašnjem napadu kada su dvije minobacačke granate pale u školski kompleks u regiji Sagur u sirijskom Damasku.

Rat u Siriji traje već četvrtu godinu, a do sada je poginulo više stotina hiljada osoba. Surovom ratu se još uvijek ne nazire kraj, a brojni izvori javljaju da su u napadima ponovo korištena zabranjena hemijska oružja. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague pozvao je danas Međunarodnu organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da istraži nove navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji i obećao podršku u radu te organizacije.