Izvještaj UN-a
0

U zračnim napadima u Afganistanu ubijeno 130 djece

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U zračnim napadima NATO snaga u Afganistanu tokom prošle godine ubijeno je više od 130 djece, dok je ukupno nasilje odnijelo 346 dječjih života, navodi se u najnovijem izvještaju Ujedinjenih naroda.

"U 2009. godini u nasiljima u Afganistanu ubijeno je 346 djece. Od ovoga je u zračnim napadima ubijeno 131 dijete, 22 su ubijena tokom akcija specijalnih snaga, a 128 je ubijeno u akcijama pobunjenika, uključujući samoubilačke napade", kazala je Radika Kumar, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za djecu stradalu u oružanim sukobima.

Civilne žrtve u zračnim napadima, koje najčešće izvode američke snage, izazivaju gnušanje javnosti u Afganistanu. Samo u posljednjem takvom napadu, u nedjelju u centralnoj provinciji Uruzgan, ubijeno je 27 afganistanskih civila. To je bio najsmrtonosniji takav napad u posljednjih šest mjeseci i izazvao je ozbiljan protest afganistanske vlade.

Po civile najsmrtonosniji zračni napad dogodio se 4. septembra prošle godine, kada su u bombardovanju konvoja cisterni, koje su navodno bili oteli talibani nedaleko od Kunduza, ubijena čak 142 civila.

Ovaj napad izazvao je osude u čitavom svijetu, a najveća negodovanja desila su se u Njemačkoj, jer su upravo njemački vojnici bili ti koji su tražili napad. Zbog toga je, neposredno nakon napada, ostavku podnio načelnik Generalštaba njemačkih oružanih snaga Wolfgang Schneiderhan, dok je Franz Josef Jung, ministar odbrane u vrijeme napada, zbog toga krajem decembra podnio ostavku na poziciju ministra za rad, na koje je u međuvremenu postavljen.

Broj ubijenih civila u zračnim napadima u Afganistanu sigurno bi bio i mnogo veći da nekoliko mjeseci prije ovog tragičnog napada u septembru, kada je komandu snagama preuzeo general Stanley A. McChrystal, nije donesena odluka da se dramatično smanji broj ovakvih akcija.

Tako su od juna do septembra 2009. godine avioni NATO-a bacili 1.211 bombi, dok je u istom periodu prethodne godine bačeno ukupno 2.366 bombi. "Uništavanje kuća ili drugih dobara dovodi u opasnost preživljavanje čitavih porodica i stvara još više pobunjenika.

"Na ovaj način mi sijemo sjeme vlastite propasti", naveo je tada McChrystal u svojoj odluci. Američkim snagama u Afganistanu takođe je naređeno da pri traženju zračnih napada budu maksimalno oprezni i da ih zahtijevaju samo u situacijama u kojim neće biti civilnih žrtava.