Svijet
2

U zračnim napadima koalicionih snaga u Mosulu ubijeno 17 militanata IDIL-a

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U posljednjim zračnim napadima međunarodnih koalicionih snaga u Mosulu, u Iraku ubijeno je 17 militanata organizacije IDIL.

Naime, policija je saopćila da su avioni Francuske i Australije, u okviru međunarodnih koalicionih snaga, izveli zračne napade u Mosulu.

Prema posljednjim informacijama sa terena, tom prilikom je poginulo 17 militanata.

Osim toga, avioni koalicionih snaga su izveli napade na mete IDIL-a na sjeveru Mosula.

U napadima su uništena vozila ove organizacije kao i skladište oružja i mobilna ambulanta.

S druge strane, američki senator John McCain u okviru posjete Iraku jučer se sastao s predsjednikom parlamenta Iraka Salimom al-Jabourijem. Zamjenik predsjednika parlamenta Iraka Wahdat al-Jamili za Anadoliju je kazao da su al-Jabouri i McCain tokom razgovora najviše pažnje posvetili dešavanjima u Iraku.

"Al-Jabouri i McCain su razgovarali o političkoj situaciji i sigurnosti u Iraku, ali i problemima u sjevernim i zapadnim dijelovima Iraka koji su pod kontrolom organizacije IDIL-a", rekao je al-Jamili.

Dodao je da su razgovarali i o intenziviranju aktivnosti koalicionih snaga protiv IDIL-a u mjestima kao što su Enbar, Salahaddin, Ninova te Kirkuk, ali i o potrebi obuke i naoružavanja snaga iračke vojske. Dvojica zvaničnika su imali priliku razgovarati i o potrebi naoružavanja sunitskih plemena u pojedinim dijelovima Iraka.

"Al-Jabouri je tom prilikom pozvao da SAD i evropske zemlje daju garanciju da se naoruža 100 hiljada osoba iz redova sunitskih plemenskih grupa", kazao je zamjenik predsjednika parlamenta Iraka.