Svijet
0

U zemljotresu u Turskoj 270 mrtvih i 1.300 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U razornom potresu koji je pogodio jugoistočnu Tursku poginulo je 270 osoba, dok je povrijeđeno više od hiljadu građana, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Idris Naim Sahin.

Potres jačine 7,2 stepeni Richtera pogodio je u nedjelju u podne jugoistočnu Tursku i najteža razaranja su zabilježena u mjestima Van i Erdžis, gdje su mnoge zgrade srušene.

Strahuje se da se mnogi građani još nalaze pod ruševinama i da će broj žrtava biti veći, pogotovo što su u pojedinim selima mnoge trošne kuće, napravljene od zemljane cigle, sravnjene sa zemljom.

Pomoćnik premijera Bešir Atalaj, koji koordinira aktivnosti poslije razornog potresa, izjavio je da se sada ulažu napori kako bi se pomoglo građanima koji su u potresu ostali bez domova, javljaju agencije.

U pogođeno područje upućeno je više od 100 stručnjaka Crvenog polumjeseca, koji koordiniraju akrivnosti u pružanju pomoći. U Van je već dopremljeno četiri hiljade šatora, ćebadi, hrana, lijekovi i drugi medicinski materijal.

Spasilačke ekipe nastavljaju da tragaju za nastradalim, pošto se vjeruje da još ima preživjelih ispod ruševina. Prema lokalnim medijima, odmah iza ponoći iz jedne srušene zgrade spasene su 24 osobe.

Procjene su da je u potresu srušeno više od hiljadu zgrada i da bi broj poginulih mogao biti 500.