Svijet
0

U zemljotresu u Peruu najmanje 72 mrtvih

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
U snažnom zemljotresu jačine 7,7 stepeni prema Rihterovoj skali koji je u srijedu navečer pogodio Peru i njegov glavni grad Limu izgubile su život 72 osobe, a više od 680 ih je povrijeđeno, navodi se u privremenom izvještaju zamjenika ministra zdravlja Josea Calderona.

Peruanski premijer Jorge Del Castillo je izjavio kako se plaši da bi broj žrtava mogao da bude veći, jer vlasti još nisu uspostavile kontakt s regijama koje je pogodio zemljotres.

Šef peruanskih vatrogasaca Carlos Cordova je izjavio da su mnogobrojne žrtve otkrivene ispod ruševina kuća srušenih u gradovima Ica i Pisco, 300 kilometara južno od Lime.

Prema izvještaju peruanskog seizmološkog instituta, epicentar zemljotresa je bio u moru, na dubini od 47 kilometara i 169 kilometara jugozapadno od Lime.

U noći sa srijede na četvrtak, izdato je upozorenje Peruu, Čileu, Ekvatoru, Kolumbiji, Panami, Costa Rici, Nikaragvi, Gvatemali, Saldavoru, Meksiku i Hondurasu da bi moglo doći do cunamija, ali je ono u četvrtak povučeno, saopćio je centar za upozoravanje na cunamije na Pacifiku.

U Limi, gdje su prvi potresi trajali dvije minute izazvavši scene panike, vlasti su zaustavile evakuaciju kvarta Punta u blizini luke Callao.

Iza prvog potresa uslijedili su drugi. Stakla su porazbijana, drveće oboreno kao i telefonski stubovi.

Telefonska mreža je prestala da funkcionira, ali je snabdijevanje vodom i strujom nastavljeno u gotovo cijelom gradu od osam miliona stanovnika.