Kongo
0

U željezničkoj nesreći 76 mrtvih

FENA
Sedamdeset i šest osoba poginulo je u željezničkoj nesreći do koje je došlo u na jugu Konga, izjavio je pripadnik odjela za krizna stanja u Pointe Noireu.

Prethodni privremeni podaci govorili su o 60 mrtvih. Podaci od jutros govore o 76 mrtvih. Sva su tijela u mrtvačnici u Pointe Noireu.

Kongoanska vlada objavila je u utorak navečer u saopćenju da je u nesreći ozlijeđeno više od 400 osoba, ističući da se potraga za putnicima u olupini voza nastavlja.

Nesreća se dogodila između naselja Bilinga i Tchitondi, iz još neutvrđenog razloga. Dobro obaviješten izvor izjavio je za agenciju "France Presse" da je "voz bio pretrpan putnicima i robom". Pruga između Brazzavillea i Pointe Noirea duga 510 km izgrađena je u doba francuske kolonizacije.

Jedan od zaposlenika "CFCO-a", Dominique Bourguoin, izjavio je kako bi "uzrok nesreće mogla biti neprilagođena brzina", no to je za sada još uvijek pretpostavka, prenijela je Hina.

U septembru 1991. na istoj pruzi, u Mvoungoutiju, blizu Dolisiea, sudarili su se putnički i teretni voz, pri čemu je poginulo 100 osoba, a 300 je ozlijeđeno. To je bila najteža željeznička nesreća u povijesti Konga.