Svijet
0

U zatvorskoj pobuni poginulo 10 osoba, desetine ranjenih

SRNA
Najmanje 10 osoba je poginulo, a desetine su ranjene u zatvorskoj pobuni u centralnoj meksičkoj državi San Luis Potosi, rekli su lokalni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uspostavila kontrolu u zatvoru La pila u prijestonici San Luis Potosi nakon što je izbila tuča između zatvorenika, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti.

Istraga o uzrocima pobune i tuče još je u toku i nije jasno da li je riječ o tuči više suprotstavljenih bandi koje su izazvale talas nasilja širom Meksika.

Nasilne pobune stalno potresaju pretrpane zatvore u Meksiku u kojima kaznu služe pripadnici različitih bandi koje se bore za kontrolu tržišta drogom.

Ubistva povezana sa organizovanim kriminalom pala su za 14 posto na 4.249 u prva četiri mjeseca mandata predsjednika Enriquea Pene Nieta, koji je dužnost preuzeo u decembru.

Bivši predsjednik Felipe Calderon rasporedio je vojsku u borbi protiv narko kartela za vrijeme svog mandata od 2006. do 2012. godine.

Prema zvaničnim podacima, gotovo 70.000 ljudi poginulo je u sukobima ili egzekucijama, a još 27.000 vodi se kao nestalo.