Svijet
0

U Washingtonu bi mogao biti podignut spomenik žrtvama komunizma

FENA
Na impozantnom popisu spomenika u Washingtonu uskoro će se možda naći još jedan. Prikuplja se, naime, novac za podizanje spomenika žrtvama komunizma.

Jedna privatna fondacija ulaže napore kako bi u Washingtonu bio podignut spomenik žrtvama komunizma kojih je, kako se procjenjuje, širom svijeta bilo oko sto miliona.

"Bit će to replika kipa demokratije koji su 1989. godine na pekinškom trgu Tiananmen podigli kineski studenti, borci za demokratiju. Želimo izgraditi tri metra visoku, brončanu repliku tog spomenika", kazao je predsjednik Fondacije za gradnju spomenika žrtvama komunizma Lee Edwards.

Spomenik bi, kako javlja VOA, trebao izgraditi kalifornijski kipar Thomas Marsh. A, cilj je da spomenik bude središnja znamenitost na budućem memorijalnom trgu glavnog grada Sjedinjenih Država.

Lee Edwards očekuje kako će ovaj projekt zaživjeti 2008. godine. Dugoročni planovi uključuju i izgradnju muzeja žrtava komunizma. On će također biti u Washingtonu i zamišljen je kao arhiv, knjižnica i izložbeni prostor posvećen zemljama koje su bile ili su još uvijek pod komunističkim režimom.