Svijet
0

U VS-u nisu usaglašeni stavovi o ruskom prijedlogu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije uspjelo jutros da usaglasi stavove o ruskom prijedlogu izjave da se uputi poziv Gruziji i separatistima u Južnoj Osetiji da odmah prekinu krvoproliće.

Članice VS su, iza zatvorenih vrata, kasno sinoć započele zasjedanje, koje je trajalo do ranih jutrošnjih sati, ali diplomati nisu uspjeli da usaglase stavove o predloženom nacrtu teksta koji je imao tri rečenice, prenijela je britanska agencija Reuters.

Pošto nije postignut dogovor, VS je odlučio da u ovom trenutku ne poduzima bilo kakve akcije u ovom slučaju, mada je postignut dogovor da se čuju stavovi Rusije, Gruzije i ostalih pojedinačnih članica tog tijela UN-a.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin nije krio razočarenje zbog nemogućnosti da 15 članica VS usaglase svoje stavove.

"Na žalost pokazalo se odsustvo svake političke volje među članicama VS-a", primijetio je Čurkin.

On je također izrazio čuđenje što je zamjenica američke državne tajnice Rosemary DiCarlo za sukobe osudila separatiste, ali ne i Gruziju.

Reuters podsjeća da je DiCarlo također osudila odbijanje separatista da se jučer sretnu s gruzijskim zvaničnicima.

DiCarlo je ipak pozvala na okončanje neprijateljstva i založila se za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Gruzije.

"Također pozivamo Moskvu da povuče svoje trupe i da ne podgrijava situaciju sa slanjem svojih snaga u Gruziju", rekla je DiCarlo i dodala da Rusija mora da obustavi prebacivanje svojih snaga i opreme iz Rusije u Južnu Osetiju.

Francuski, britanski i predstavnici drugih zapadnih zemalja uputili su poziv "svim stranama" da prekinu sukobe i počnu pregovore.

Reuters prenosi da je zamjenik francuskog ambasadora (pri UN-u) Jean Pierre Lacrois rekao novinarima da će se VS "vjerovatno vratiti na tu temu".