Svijet
0

U Vojvodini strahuju od novog vala izbjeglica s Kosova

FENA
U Srbiji, prema podacima Komesarijata za izbjeglice, još uvijek živi oko 142.000 izbjeglica, od čega preko 50.000 u Vojvodini, a u pokrajini strahuju od novog vala raseljenih ne postignu li se odgovarajući dogovori na Kosovu, objavio je u utorak novosadski "Građanski list" (GL).

"Kako sada stvari stoje posao zbrinjavanja izbjeglih sigurno će trajati još četiri-pet godina, a ako se ne postignu pravi dogovori na Kosovu očekuje nas novi val raseljenih s tog teritorija", izjavio je za GL pokrajinski povjerenik za izbjeglice Zlatko Miličević.

S druge strane, udruge i organizacije izbjeglih, nezadovoljne što ni poslije 15 godina nisu riješeni njihovi egzistencijalni problemi, pozvale se izbjeglice u Srbiji da, na Međunarodni dan izbjeglica, prosvjedima ili na neki drugi način izraze svoje ogorčenje.

U Regionalnom odboru za pomoć izbjeglicama kažu da su za takvu situaciju "odgovorne vlade Srbije, Hrvatske i BiH jer ignoriraju odredbe Sarajevske deklaracije koja predviđa rješenje problema izbjeglih i raseljenih u ove tri zemlje do kraja godine".

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice, iz Srbije se u zemlju podrijetla vratilo oko 177.000 izbjeglica i to u BiH 108.000, u Hrvatsku oko 60.000 i oko 9.000 u druge republike bivše SFRJ.

U treće zemlje otišlo je 30.000, a od ukupnog broja izbjeglih u Srbiji njih oko 36.000 je umrlo.