Indija
0

U vjerskom nasilju 11 mrtvih, hiljade raseljenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko hiljada ljudi, uglavnom kršćana, napustilo je domove bježeći od vjerskih sukoba na istoku Indije, u kojima je od početka sedmice ubijeno 11 osoba.

Nasilje u indijskoj državi Orisi počinje da slabi nakon što su hindusi spalili više crkava i počinili više napada na kršćane poslije ubistva jednoga čelnika hindusa, rekao je glavni administrator okruga Kandhamal, Krishan Kumar, prenijela je agencija Reuters.

Policijski sat koji je uveden kako bi se zaustavilo nasilje bit će vrlo brzo ukinut, kazao je on.

Najmanje 6.000 ljudi sklonilo se zbog nasilja u vladine prihvatne centre, dok ih se još 5.000 krije u šumama oko Kandhamala, koji je i u prošlosti bio poprištem vjerskih i međuetničkih sukoba.

U petak je širom Indije zatvoreno oko 25.000 katoličkih škola u znak protesta zbog ubistava kršćana.

U Indiji, koja ima više od milijardu stanovnika, hindusi su većina, a kršćanska zajednica čini oko 2,5 posto stanovništva.

U području Kandhamala, međutim, kršćani čine oko 20 posto od ukupno 650.000 stanovnika. To su, uglavnom, preobraćenici.

Vjersko nasilje izbija već godinama u Orisi, a glavni povod su preobraćenja u kršćanstvo.

Hindusi optužuju kršćanske svećenike da podmićuju siromašne mještane kako bi ih preobratili, dok kršćani tvrde da hindusi iz najnižih slojeva društva dobrovoljno prihvaćaju njihovu vjeru i odbacuju komplicirani sistem hinduističkih kasti.

Najnovije nasilje izazvalo je međunarodne osude. Papa Benedikt XVI osudio je napade na kršćane u Orisi, ali je izrazio žaljenje zbog ubistva hinduističkog čelnika.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je u četvrtak da će od indijskog ambasadora zatražiti da vlada u New Delhiju poduzme odlučne mjere kako bi spriječilo nasilje nad kršćanima.