Svijet
0

U Venecueli u toku referendum

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Venecueli je u toku referendum o prijedlogu koji bi omogućio predsjedniku Hugu Chavezu i drugim izabranim zvaničnicima da se kandidiraju za političke položaje koliko god puta žele.

Bude li prijedlog odobren, predsjednik Chavez bi mogao ostati na položaju i nakon isteka drugoga predsjedničkog mandata 2012. godine.

Chavez je izjavio da je predloženi ustavni amandman neophodan kako bi se osigurala budućnost socijalističke revolucije u Venecueli. Kritičari, međutim, smatraju da je cilj predložene promjene da predsjednik učvrsti svoj položaj i u narednim decenijama.

Prijedlog da se ukinu ograničenja na predsjedničke mandate bio je jedan od predloženih 69 ustavnih amandmana odbačenih na referendumu održanom 2007. godine. Ovaj put pravo na ponovnu kandidaturu prošireno je na lokalne guvernere i političare.

Kako javlja dopisnik BBC-a iz Caracasa, to bi sada moglo biti presudno jer su mnogi guverneri podržali predsjednikovu inicijativu. Opozicija, međutim, tvrdi da je prijedlog već jednom odbačen i da ga nije trebalo ponovo stavljati na glasanje.

Hugo Chavez je nedavno obilježio deset godina na vlasti.

"Deset godina nije ništa", rekao je u subotu na konferenciji za štampu, "ne znam zašto se (opozicija) žale. U ponedjeljak ću se probuditi i gledaću u budućnost nakon 2013. To će mi dati samopouzdanje da ću ostvariti ono što radim."