SAD
0

U velikoj raciji protiv talijanske mafije uhapšeno oko 100 osoba

FENA
Američka savezna policija (FBI) uhapsila je više od 100 mafijaša osumnjičenih da pripadaju Cosa Nostri, u okviru velike racije u New Yorku i njegovoj regiji, izjavio je glasnogovornik saveznog suda u Brooklynu.

Hapšenja su izvedena u zoru u New Yorku, New Jerseyu i na Rhode Islandu, a među uhapšenim su obični mafijaši i šefovi velikog kalibra, izjavili su istražitelji.

Optužbe se kreću od reketiranja do ubistva i trgovine drogom, preciziraju isti izvori, prenosi AFP.

U toku dana nije bilo poznato puno pojedinosti. The New York Times piše, pozivajujći se na neimenovane izvore bliske istrazi, o "najvećem čišćenju koje su ikada izvele savezne snage u sredinama organiziranog kriminala".

Neka od ubistava su iz 80-ih i 90-ih godina, piše dnevni list. Među ostalim tačkama optužnice su klasične aktivnosti talijansko-američke mafije: pranje novca, iznuđivanje, reketiranje povezano s građevinskom industrijom i lučke aktivnosti.

Policija smatra da dvije posljednje aktivnosti kontrolira pet porodica: Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo i Bonanno.

Od početka 1990-ih godina FBI je zabilježio mnogobrojne pobjede nad organiziranim kriminalom talijanskog porijekla za koji se otada smatra da je opao, između ostalog i zbog konkurencije ruske, meksičke i kineske mafije.