Svijet
1

U Velikoj Britaniji panika zbog MERS-a: Na letu iz Rijada bila zaražena osoba

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Velika Britanija uputila je upozorenje da postoji sumnja da jedan putnik, koji je presjedao na najvećem britanskom aerodromu u britanskoj prijestolnici Londonu, boluje od bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS).

Britanska zajednica zdravstvenih radnika uputila je upozorenje u kojem navode da je jedan Saudijac, koji je putovao iz Rijada, prijestolnice Saudijske Arabije, presjedao u Londonu, a zatim se uputio u američki grad Chicago gdje je upućen na lječenje zbog sumnje da boluje od MERS-a.

Kako su naveli, rizik da je sindrom prešao na ostale putnike, je veoma mali.

Britanska zajednica zdravstvenih radnika savjetuje putnike, koji su 24. aprila, putovali iz Rijada u London, a zatim u Chicago, ukoliko se osjećaju loše ili su tokom leta imali probleme sa respiratornim putevima, da se jave britanskom Centru za zdravstvo.

Pretpostavlja se da je Saudijac, zdravstveni radnik.

Od 2013. godine do sada MERS nije dijagnosticiran u Velikoj Britaniji.

Virus uzrokuje upalu pluća, bubrega i groznicu, a od 2012. godine do sada u Saudijskoj Arabiji je od ovog virusa umrlo više od 100 osoba.

O ovoj bolesti se malo zna, a još manje o njenom porijeklu. Poznato je da je smrtonosna. Stopa smrtnosti MERS-a od oko 55 posto, je znatno više od smrtnosti koju predstavlja teški akutni respiratorni virus SARS-a. Njena stopa smrtnosti je bila 9,6 posto.