Jemen
0

U vazdušnom napadu poginulo šest pripadnika Al-Qaide

FENA
U vazdušnom napadu vojske Jemena na dva vozila na sjeveru zemlje, ubijeno je najmanje šest pripadnika Al-Qaide, saopćio je zvaničnik jemenske sigurnosne službe.
  • U oblasti između Sade i Al Džufa, pogođena su dva vozila u kojima se nalazilo osam opasnih pripadnika Al-Qaide, rekao je taj zvaničnik i dodao da su za četvoricom od njih sigurnosne službe Jemena i SAD izdale potjernicu.

Prema tom izvoru, među ubijenima je Kasem al-Reni, jedan od vojnih lidera Al-Qaide, odgovoran za planiranje brojnih terorističkih operacija u Jemenu, koji je uspio da izbjegne dva prethodna vazdušna napada, prenosi u petak Reuters.

Jemenske vlasti pojačale su operaciju protiv Al-Qaide, od kada je krilo te organizacije u Jemenu saopćilo da stoji iza neuspjelog terorističkog napada na američki avion na relaciji Amsterdam-Detroit, 25. decembra.

Jemen je u četvrtak pokrenuo otvoreni rat protiv Al-Qaide i upozorio građane da ne pomažu toj organizaciji.

Ova siromašna arapska zemlja našla se pod pritiskom međunarodne zajednice da se izbori s Al-Qaidom, posebno otkad su teroristi porijeklom iz Jemena počeli s napadima na dva glavna saveznika te zemlje, Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Američke Države.