SAD
0

U Vašingtonu treća žrtva nove gripe

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
U SAD je potvrđen treći smrtni slučaj od novog gripa H1N1.

Tridesetogodišnji muškarac, koji je živio u oblasti Snomiš u državi Vašington, umro je nakon što se zarazio novim virusom gripe, potvrdili su zvaničnici.

Isti izvor navodi da je muškarac imao određene srčane probleme i da je umro prošle sedmice usljed komplikacija izazvanih novim virusom.

Ovo je treća žrtva ove bolesti u SAD i prva izvan granice  države Teksas. U državi Vašington potvrđen je 101 slučaj nove gripe.

Američki zvaničnici rekli su juče da je broj potvrđenih slučajeva  u zemlji 2 254, a da  su 104 osobe prebačene u bolnicu.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti /CDC/  saopštio je da je u petak u SAD bilo potvrđenih 1 639 slučajeva i da se očekuje da će se virus proširiti na sve američke države.

Prisustvo virusa registrovano je u 44 od 50 američkih država i u prijestonici Vašingtonu, ali   zdravstveni zvaničnici sada najviše pažnje posvećuju karakteristikama novog virusa i razvoju vakcine, saopštila je En Šačet iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. 
Ona je istakla da  većina oboljelih, kao i većina žrtava, od ranije imala određene zdravstvene probleme.

"Virus gripa je veoma nepredvidiv i vremenom se mijenja. Ovdje je problem što se virus veoma brzo i lako prenosi", rekla je En Šačet.

Ona je dodala da zdravstveni zvaničnici sada treba da  obrate pažnju na način na koji se virus prenosi, razvoj situacije u  južnoj hemisferi, u kojoj tek počinje sezona gripa, i uticaj i posljedice virusa u sjevernoj hemisferi gdje  sezona gripa počinje na jesen.