Poljska
0

U Varšavi održana evropska gej parada

FENA
Više stotina aktivista evropske manifestacije za promoviranje prava homoseksualaca u centralnoj i istočnoj Evropi, "Europrajd", proši su danas kroz centar Varšave, tražeći jednaka prava i više tolerancije prema homoseksualnosti u Poljskoj.

Demonstranti su mahali zastavama duginih boja i izvikivali slogane kojima se promoviše tolerantnije društvo, prenijele su agencije.

Neke ranije demonstracije te vrste bile su obilježene incidentima i nasiljem u Poljskoj.

Današnja parada je prva velika evropska manifestacija u centralnoj i istočnoj Evropi za promoviranje prava homoseksualaca, a nekoliko kontrademonstracija najavljeno je u isto vrijeme kada i gej parada.

"Europrajd" se prvi put održava u ovom dijelu Evrope i ovaj događaj je izazvao kontroverzu u snažno rimokatoličkoj Poljskoj.

Varšavske vlasti su također primile peticijiu sa više od 50.000 potpisa od raznih antigej grupa, kojom se traži otkazivanje ovog događaja.

Organizatori "Europrajda" kažu da očekuju dolazak najmanje 20.000 ljudi širom Evrope na ovu, uobičajeno bučnu i raznobojnu, manifestaciju.

Ovo je veliki broj za poljske standarde, ali mali u poređenju sa milion učesnika parade u Madridu, prije tri godine.

U nedavnoj anketi, skoro dvije trećine poljskih ispitanika je odgovorilo da homoseksualni parovi ne bi trebalo javno da iskazuju svoju seksualnost.