Svijet
0

U utorak u Bruxellesu vanredna sjednica o Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a u utorak će raspravljati o "posljedicama ruske agresije" u Gruziji na varednoj sjednici u Bruxellesu, doznaje se od američkog State Departmenta.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je da će NATO "raspravljati o posljedicama ruske agresije", objavio je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood. Ruske snage su 8. augusta ušle u Gruziju, nakon što je Tbilisi dan prije započeo ofenzivu za preuzimanje nadzora nad Južnom Osetijom, separatističkom republikom bliskom Moskvi.

NATO je sazvao vanrednu sjednicu u Bruxellesu na zahtjev Washingtona. "Saveznici NATO-a će u utorak razgovarati o odnosima s Rusijom", rekao je Wood, javila je u subotu Hina.

Odgovarajući na pitanje hoće li Washington preispitati članstvo Rusije u međunarodnim ustanovama i njezin mogući ulazak u WTO (Svjetsku trgovačku organizaciju) Wood je kazao da će SAD-e "na temelju ponašanja Rusije odlučiti je li Moskva ozbiljan partner tih ustanova ili nije".

"Ponašanje Rusije je povod za zabrinutost i saveznici će o tomu u utorak razgovarati u Bruxellesu", dodao je Wood. Članice NATO-a su u utorak na susretu ambasadora veleposlanika u Bruxellesu osudile rusku "pretjeranu i nesrazmjernu upotrebu sile".

Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer pojasnio je kasnije novinarima da NATO nije promijenio stajalište o zahtjevu Gruzije za ulazak u NATO. "Gruzija je cijenjeni partner i prijatelj i jednom će biti članica saveza", kazao je.