Svijet
0

U utorak krizni sastanak OSCE-a u Beču

FENA
Na insistiranje Rusije, u utorak će u bečkom sjedištu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) biti održan krizni sastanak o daljnjoj sudbini Sporazuma o kontroli konvencionalnog naoružanja.

Visoki predstavnici zemalja potpisinica tog sporazuma razgovarat će o njegovoj daljnjoj primjeni.

Rusija je krajem aprila van snage stavila primjenu sporazuma i zaprijetila potpunim povlačenjem iz ovog dokumenta ako članice NATO-a i dalje odugovlače da potpišu proširenu verziju Sporazuma.

Konferencija treba da se održi iza zatvorenih vrata od 12. do 15. juna. Ako bude potrebno, ona će trajati i duže, saznaje se iz OSCE-a.

Sastanak o Sporazmu o kontroli konvencionalnog naoružanja zatražio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov prilikom nedavnog obraćanja Stalnom vijeću OSCE-a u Beču.

Na konferenciji, kako se ističe u glavnom gradu Austrije, treba da se razjasne "teški problemi" i "vanredne okolnosti" s kojima se suočava primjena sporazuma nakon širenja NATO na istok Evrope, javlja Tanjug.

Sporazum je zaključen 1990. godine između tadašnjeg Varšavskog ugovora i NATO-pakta s ciljem smanjenja konvencionalnog naoružanja u Evropi.