Svijet
0

U utorak i srijedu razgovori SAD-a i Rusije o "novom" početku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija i Sjedinjene Države će u utorak započeti konkretne razgovore o budućem sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji će zamijeniti postojeći START 1, koji ističe u decembru ove godine, rečeno je agenciji Itar-Tass u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Tokom razgovora bit će predstavljeni konkretni prijedlozi i očekuje se usvajanje zajedničkog kominikea.

S ruske strane, kako se navodi, u razgovorima će učestvovati direktor Departmana za sigurnost i razoružanje Anatolij Antonov, a s američke zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za pitanje inspekcije i poštovanja sporazuma o kontroli naoružanja Rose Gottemoeller.

Ruski mediji navode kako se očekuje da će delegacija američkih stručnjaka u Moskvu doputovati danas.

Dnevnik "Komersant" ocjenjuje da će uspjeh u izradi novog dogovora biti i prvi dokaz o postojanju "resetovanja" odnosa dviju zemalja.

Ruski mediji navode da strane za sada "ne otkrivaju karte", ali najavljuju da će ograničenja u novom sporazumu biti ispod nivoa iz sporazuma iz 2002.

Istovremeno podsjećaju na prošlosedmičnu izjavu ruskog premijera Vladimira Putina iz Japana, koji je rekao da će Rusija "uvezati" pitanja proturaketne odbrane i sve što se na to odnosi sa strateškim ofanzivnim naoružanjem".

START-1, koji ističe 5. decembra 2009., potpisan je 1991. godine i njime su Moskva i Washington obavezani da smanje broj nuklearnih bojevih glava do 6.000, a njihovih "nosača" do 1.600 svaka.

Rusija i SAD su 1993. potpisale START 2, koji predviđa značajno smanjenje interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnih bojevih glava. Međutim, Rusija je istupila 2002. iz njega odgovarajući na odustajanje SAD-a od sporazuma iz 1972. kojim je zabranjeno formiranje proturaketnih sistema.

Bilateralni sporazum o smanjenju strateških ofanzivanih potencijala do 1.700-2.200 nuklearnih punjenja do 31. decembra 2012. potpisan je 24. maja 2002. godine.