Daily Telegraph
0

U uredu šefa britanske kontraobavještajne službe MI-5

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Svi londonski dnevnici pišu u srijedu da je za stotinu godina koliko postoji britanska kontraobavještajna služba MI-5 njezin šef prvi put javno razgovarao s novinarima.

Šef službe se zove Jonathan Evans i nedavno je došao na taj položaj.

Daily Telegraph piše da je Evans novinare primio u svome uredu u zgradi MI-5 u Londonu, na južnoj obali Temze, ali da je od njih tražio da ne objave u kome se dijelu zgrade i na kome spratu nalazi taj ured.

Odgovarajući na niz pitanja vezanih za nacionalnu sigurnost, rekao je između ostalog da bi aktuelna ekonomska kriza mogla biti prekretnica nakon koje će uticaj Zapada u svijetu oslabiti.

To bi, dodao je, kao posljedicu moglo imati nove prijetnje po sigurnost Britanije, Evrope i Amerike. U detalje tih novih prijetnji nije ulazio.

Što se tiče prijetnje od novih napada islamskih ekstremista, šef MI-5 kaže da je služba u posljednje dvije godine bila vrlo uspješna u otkrivanju grupa koje planiraju napade, što je "obeshrabrilo mnoge simpatizere Al-Qaide da nešto pokušaju".

On ipak upozorava da desci britanskih muslimana i dalje pohađaju terorističke centre za obuku u Pakistanu, Afganistanu i Somaliji i kako MI-5 ne može biti siguran da prati sve one koji planiraju napade.