Rasprava o kršenju ljudskih prava
0

VIDEO / U UN-u se potukli južnokorejski i sjevernokorejski političari

Sarajevo-x.com
Južnokorejski političari su se potukli sa diplomatom Sjeverne Koreje na sastanku u Ženevi, na kojem se na nivou UN-a raspravljalo o tvrdnjama o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Delegacija od četri južnokorejska političara su suprotstavila ambasadoru iz misije Pyongyanga u Ženevi So Se-pyongu, nakon što je on odbacio UN-ov izvještaj o nepoštivanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

"Odbijamo izvještaj koji su sastavili neprijatelji. Ovo je beskorisna interpretacija stanja u državi", rekao je So i zatražio da se specijalni reporter o problemima ljudskih prava Marzuki Darusman povuče iz Sjeverne Koreje, prenosi britanski portal Telegraph.

Kako je So pokušao napustiti sjednicu, presrela ga je južnokorejska delegacija, a veće fizičko obračunavanje je spriječio sigurnosni tim. Sastanak Vijeća za ljudska prava UN-a na kojem je prisustvovalo 500 delegata, je bio odgođen nekoliko minuta nakon incidenta.

Predstavnici EU i SAD-a su kritikovali stanje u Sjevernoj Koreji, dok su predstavnici Kube, Zimbabvea i Sirije tvrdili da zapadne nacije pokušavaju oblatiti Sjevernu Koreju. Japan je produžio sankcije prema Sjevernoj Koreji još jendu godinu.