Svijet
0

U Ukrajinu doputovao šef grupe za nadgledanje tranzita

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Ukrajinu je doputovao predstavnik Generalne direkcije Evropske komisije (EK) za energetiku i promet Filip Cornelis, koji predvodi grupu za nadgledanje tranzita ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, javila je agencija Itar-Tass pozivajući se na izjavu pres-sekretara EK-a u Ukrajini Davida Stulika.

Stulik je kazao da se dio stručnjaka u Berlinu dogovara o određivanju objekata gasnotransportnog sistema koje će posjetiti.

U grupu su ušli predstavnici 18 gasnih kompanija i četiri saradnika EK-a visokog ranga, navela je ruska državna agencija.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je tokom razgovora s predsjednikom uprave Gazproma Aleksejem Millerom u Sočiju naložio rukovodstvu ruskoga energetskog giganta da što prije osigura potpisivanje multilateralnog protokola o formiranju međunarodne komisije za monitoring tranzita gasa preko Ukrajine.

Prema rečima Millera, on je Medvedevu rekao da su "Gazprom" i Ministarstvo energetike Rusije već potpisali protokol i da je neophodno da ga potpišu Evropska komisija, Naftogaz i Ministarstvo energetike Ukrajine.

Nakon što posmatrači budu upućeni na mjerne stanice i "čim potvrde spremnost da počnu rad, tranzit gasa teritorijom Ukrajine bit će obnovljen", rekao je Miller.

"Stiče se utisak da se ukrajinska strana plaši stvaranja takvog mehanizma, jer mi dobro znamo da krađa ruskog gasa nije počela jučer, ta praksa već traje dugo, mnogo godina", rekao je čelnik Gazproma.