Svijet
0

U Ukrajini razotkrivena mreža trgovaca radioaktivnim materijalom

FENA
Ukrajinske službe sigurnosti saopćile su u petak da su razotkrile kriminalnu organizaciju za trgovinu materijalom kontaminiranim radijacijom iz zabranjene zone oko havarisane nuklearne centrale u Černobilju.

Trgovci, od kojih su mnogi uhapšeni, ilegalno su izvozili iz ove regije "kontaminirano željezo i dijelove za automobile i drvo", precizirala je pres-služba u saopćenju.

Oni su čak pokušali da izvuku jedan helikopter tipa Mi-8 i pretvore ga u "originalan kafić" u jednom ukrajinskom gradu, saopćile su službe sigurnosti.

Materijal se zatim prodavao i na ukrajinskom crnom tržištu.

Službe su u četvrtak zaplijenile na izlasku iz zone kamion koji je prevozio čelične cijevi s jednog stovarišta kontaminiranih dijelova. Nivo radioaktivnosti na cijevima je prelazio za 20 i 30 puta sanitarne norme.

Kriminalci su kontrolirali također ilegalni ribolov u zoni Černobilja i prodaju ribe izvan ovog teritorija, naveo je isti izvor.

U grupi kriminalaca je bilo i zvaničnika administracije iz ove zone zaduženih da kontroliraju poštivanje normi o radioaktivne sigurnosti i sigurnosti radnika, saopćile su službe.

U nuklearnoj centrali Černobilj dogodila se u aprilu 1986. godine najgora civilna nuklearna katastrofa.

Reaktor broj 4, koji se nalazio stotinjak kilometara od Kijeva, eksplodirao je i zagadio dobar dio Evrope, ali naročito Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju.