Kipar
0

U turskom dijelu danas parlamentarni izbori

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
U turskom dijelu Kipra u nedjelju se održavaju parlamentarni izbori, čiji bi ishod mogao presudno da utiče na pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva podijeljenog prije 30 godina. Na izborima će glasati oko 162.000 građana sjevernog dijela ostrva u istočnom Sredozemlju.

Kipar je podijeljen poslije turske invazije na ostrvo 1974. godine, isprovocirane državnim udarom koji su izvele pristalice sjedinjenja s Grčkom, podsjećaju u nedjelju agencije.

Kiparski Turci su potom proglasili nezavisnu državu, koju je dosad priznala samo Ankara. Grčki dio ostrva - Republika Kipar, koji je članica UN-a, ušao je 2004. godine u Evropsku uniju i poručio da neće dozvoliti Turskoj da se priključi Uniji sve dok ostrvo bude podijeljeno.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra obnovljeni su prošle godine pod pokroviteljstvom UN-a. Prema posljednjim anketama, najveće šanse za pobjedu na izborima ima opoziciona Partija nacionalnog jedinstva (UBP), koju podržava 44 posto građana, dok vladajuću Tursku republikansku partiju predsjednika Mehmeda Alija Talata podržava 27 posto birača. UBP se zalaže za dvije države na ostrvu i tvrdokorniji stav u pregovorima s kiparskim Grcima, dok su Talatovi republikanci pobornici stvaranja federacije dvije zajednice, prenose agencije.